schisis

voeden van een kind met schisis

Home
Even voorstellen
wat is schisis?
de behandeling van schisis
het schisisteam
voeden van een kind met schisis
Onderzoeken naar schisis
Mijn dagboek
Mijn album
Mijn familie & vrienden
linken naar andere nuttige sites.
Gastenboek
slotwoord

Adviezen voor het voeden van baby's met schisis
Baby's met een lip-, kaak en/of gehemeltespleet kunnen voedingsproblemen hebben, zoals niet vacuüm kunnen zuigen, verslikken, voeding door de neus teruggeven, spugen en traag drinken. Hier staan enkele adviezen om deze problemen te voorkomen. Heeft u na het lezen  nog vragen, stel ze dan gerust aan de sociaal verpleegkundige.
Algemeen
Het voeden mag ongeveer twintig tot dertig minuten duren. Probeer niet sneller te voeden. De zuigbehoefte van de baby wordt hierdoor namelijk niet bevredigd. Het voeden mag echter ook niet te lang duren, dat kan te vermoeiend zijn voor de baby, maar ook voor u.
Kleine kinderen met schisis krijgen tijdens de voeding vaak te veel lucht binnen, laat uw kind daarom tussendoor wat vaker boeren.
Het is ook verstandig om uw kind tijdens het voeden rechtop te houden. Als het kind tijdens het voeden plat ligt, krijgt het namelijk te veel lucht binnen.
Ook kunnen baby's met schisis zich makkelijker verslikken, waardoor voeding door de neus terugkomt.
De gevolgen van te veel lucht binnen krijgen en verslikken, zijn: spugen, de fles niet leeg drinken, moeheid, stoppen met de fles of zelfs weigeren. Het is daarom van belang dat u bij het voeden zo nodig gebruik maakt van aangepaste spenen en flessen.
Lipspleet, lip-kaakspleet
Deze aandoeningen geven over het algemeen weinig voedingsproblemen. Borstvoeding is zeer goed mogelijk. Een specifiek probleem bij flesvoeding is dat het kind de speen niet volledig met de mond kan omsluiten. Wij adviseren u daarom bij flesvoeding een speen met brede basis te gebruiken, bijvoorbeeld een Dodie drie-standen-papspeen.
Gehemeltespleet
Door de open verbinding tussen mond- en neusholte kan het kind met een gehemeltespleet geen vacuüm zuigen. Borstvoeding is veelal niet mogelijk. De sociaal verpleegkundige kan u hierover adviseren.
Bij flesvoeding is het verstandig om gebruik te maken van speciale spenen en flessen.
Speen: Dodie drie-standen-papspeen, palatumspeen
Fles: gewone fles, Habermanfles, knijpfles
Fopspeen: groot model (voor baby's van drie tot zes maanden)
Lip-, kaak- en gehemeltespleet
Door de open verbinding tussen mond- en neusholte kan een kind met een lip-, kaak- en gehemeltespleet de speen niet volledig omsluiten met de mond en kan het geen vacuüm zuigen. Borstvoeding is hierdoor veelal niet mogelijk. De sociaal verpleegkundige kan u hierover adviseren.
Bij flesvoeding is het verstandig om gebruik te maken van speciale spenen en flessen.
Speen: Dodie 3-standen-papspeen, palatumspeen
Fles: gewone fles, Habermanfles, knijpfles
Fopspeen: groot model (drie tot zes maanden)
Spenen
Dodie drie-standen-papspeen
De Dodie drie-standen-papspeen kan gebruikt worden bij alle vormen van schisis. De normale mondmotoriek wordt het beste gestimuleerd door het gebruik van een gewone drie-standen-speen, waarbij de voedingssnelheid eenvoudig te variëren is door de fles te draaien. Deze speen is verkrijgbaar bij de drogist of apotheek.
Palatum-speen
De palatum-speen kan gebruikt worden bij een grote gehemeltespleet. Deze brede speen sluit de spleet gedeeltelijk af, waardoor het drinken makkelijker kan gaan en minder voeding door de neus naar buiten komt. Vanwege de grootte van de speen is deze niet altijd geschikt voor baby's met een relatief kleine mond.
Flessen
Habermanfles
Deze fles kan met name gebruikt worden bij een lip-, kaak- en gehemeltespleet. Een Habermanfles is een hard plastic flesje met membraan en speen. Deze fles is vooral goed te gebruiken bij moeilijke drinkers. De ventielconstructie van de speen maakt knijpen in de speen mogelijk, waardoor de baby minder hard hoeft te zuigen en het voeden sneller zal gaan. De fles is goed uit te koken en gaat dus lang mee. De fles is te verkrijgen bij thuiszorg-winkels en de apotheek.
Glazen fles met lammerenspeen
De glazen fles met lammerenspeen wordt alleen nog geadviseerd als voeden niet lukt met een van de eerder genoemde flessen en spenen. De slappe lange speen laat de voeding achter in de mond lopen. Baby's leren hierdoor echter niet goed zuigen. De fles en speen zijn moeilijk verkrijgbaar.
Fopspeen
Als uw kind behoefte heeft aan zuigen, kunt u ook bij pasgeborenen direct al een grote maat fopspeen ('drie tot zes maanden') gebruiken. De fopspeen stimuleert het gebruik van de mondspieren en voorkomt duimzuigen